Над 12 400 коледни елхи са в готовност да бъдат предоставени за клиенти, част от тях са произведени в горското стопанство на Трън

Общо 12 425 коледни дръвчета имат възможност да предложат за предстоящите празници териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие. Над 5 500 от тях са живи елхи в контейнер от видовете обикновен и сребрист смърч, както и ела, които са най-предпочитани от потребителите. Произведени са в горските разсадници в „Държавно ловно стопанство-Дикчан” и в държавните горски стопанства в Гоце Делчев, Елин Пелин, Кюстендил, Пирдоп, Самоков и Трън. При отсечените дръвчета асортиментът е по-богат и включва също черен и бял бор, както и зелена дугласка, съобщиха от пресцентъра на Югозападното държавно предприятие.

По традиция добивът на коледни елхи започва в началото на декември. Сече се само след подадени заявки от търговци в държавните горски и ловни стопанства на Югозападното държавно предприятие. Всяко законно отрязано дърво е придружено със специална марка и идивидуален номер.

Елхите се предлагат на различна цена в зависимост от дървесния вид, височината и начина на добив. Цените на живите елхи с корен, които след празниците могат да бъдат засадени, са от 5 до 50 лева без ДДС. Отсечените се предлагат от 3 до 50 лева без ДДС.

Държавните горски стопанства в Брезник и Трън могат да предоставят около 800 коледни елхи. Прочетете още по темата в публикацията: Държавните горски стопанства в Брезник и Трън могат да предоставят за клиенти близо 800 коледни елхи.

Снимка: Югозападно държавно предприятие – пресцентър

Виж също...

Loading...