Стартира изплащането на възнаграждения на преброителите и контрольорите, които преброиха населението и жилищния фонд в страната

Националният статистически институт започна изплащането на отработените възнаграждения на преброителите и контрольорите, участвали в преброяването през тази година. До 15 декември над 18 000 преброители и близо 5 000 контрольори ще получат възнагражденията си по личните си банкови сметки. Тези, които нямат или не са предоставили номер на сметка при сключването на договорите, ще могат да получат парите си на гише във всеки клон на банка ДСК, съобщиха от пресцентъра на Националния статистически институт.

Получените суми ще бъдат с предварително удържани данък и осигуровки. Това значи, че индивидуалната нетна сума ще зависи от осигурителния доход на всеки човек. Служебните бележки, необходими за подаването на годишните данъчни декларации на физическите лица, ще бъдат получени на електронна поща в началото на следващата година.

От изплатените до момента възнаграждения се вижда, че средно на един преброител заплащането е 617 лева. То се влияе от броя на поетите преброителни участъци, електронно преброените домакинства в тях, броя жилища и лицата, преброени на хартия. При контрольорите то е фиксирано – 70 лева за един преброителен участък, като един контрольор е отговарял средно за 6 – 7 участъка.

От Националния статистически институт благодарят на всички преброители и контрольори за добре свършената работа и им пожелават весели коледни и новогодишни празници и успешна 2022 година.

Виж също...

Loading...