Вековен дъб край село в Брезнишко е номиниран за конкурса “Дърво с корен” за 2021 година

300-годишният дъб край брезнишкото село Брезнишки извор е номиниран в конкурса “Дърво с корен” за 2021 година, научи Zapadno.com.

Дървото се намира в местността “Суроварица” край населеното място и е номинирано от училищния клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” с ръководител Аниела Асенова и Регионалния младежки център в Брезник. В тазгодишното издание на конкурса „Дърво с корен“ са пристигнали 23 предложения за забележителни и скъпи на хората дървета от цялата страна. Инициативата се случва за дванадесета поредна година, а номинации се набираха по електронната поща до 5 декември, съобщиха от фондация “ЕкоОбщност”, която организира надпреварата.

Получените предложения се разглеждат от жури, което ще избере 10 финалиста за „Дърво с корен“ и 3 финалиста в допълнителната категория „Вековните дървета говорят“. Победителите в тях ще се определят от обществеността чрез едномесечно онлайн гласуване, което ще стартира на 15 декември. Журито също така ще излъчи един участник като „Млад природолюбител“ в допълнителната категория за деца между 6 и 16 години. А кои са отличените номинации във всички категории, ще стане ясно на церемония по награждаване, която ще се проведе през януари 2022 година, поясниха още от фондацията.

През месец декември 2015 година вековното дърво край Брезнишки извор е обявено за защитен вид със заповед на министъра на околната среда и водите. Възрастта му е около 300 години, а височината е
около 16 метра. Обиколката на ствола на дървото е 4 метра и 30 сантиметра. Забранени са изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стеблото и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дървото, става ясно от заповедта.

В края на месец ноември в Брезнишко стартира традиционната съвместна инициатива между “Асарел-Инвестмънт” и Община Брезник, която подпомага инициативи или обекти в общината. Благотворителни календари за следващата година са част от ежегодната кампания. Вековният дъб край Брезнишки извор е на корицата на календарите за 2022 година. Прочетете още по темата в публикацията: 300-годишният дъб от Брезнишки извор е на корицата на благотворителен календар в подкрепа на вековните дървета.

Преди няколко години в интервю за Zapadno.com местен жител от селото разказа истории, свързани с Брезнишки извор. Една от тях е и за вековния дъб, който фигурирал в старите карти на армията, разказа през 2018 година Димитър Адамов. Прочетете още по темата в публикацията: Село Брезнишки извор получило настоящото си наименование заради сходство на името с други населени места в областта.

От няколко години насам в конкурса “Дърво с корен” бяха номинирани и вековни дървета в някои от трънските села. Едно от тях спечели надпреварата и стана “Дърво с корен” за 2018 година.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...