Малките магазини в област Перник предлагат килограм захар на цена от 1 лев и 55 стотинки – по-евтино отколкото в голяма част от страната

В рамките на периода 1 – 8 декември се наблюдава повишение на средните цени на едро и на дребно на бяла кристална захар за страната, най-чувствително при предлагането в големите супермаркети, става ясно от ценовите анализи за основни хранителни продукти, изготвени от Министерство на земеделието, храните и горите.

Цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са в диапазона от 1 лев и 51 стотинки за килограм в областите Пазарджик и Пловдив до 1 лев и 70 стотинки за килограм в област Добрич. В дванадесет от областите продуктът поскъпва с между 6 % и 14,1 % на седмична база, най-значително в област Добрич, което води до увеличение на средната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги за страната с 3,8 %, до 1 лев и 62 стотинки за килограм.

В другите търговски обекти захарта се предлага на цени от 1 лев и 55 стотинки за килограм в областите Перник и София до 2 лева за килограм в Габрово и Ловеч. Седмичните ценови изменения, отчетени в единадесет от областите, са в границите от -1,3 % в областите Перник и София до +1,8 % в Благоевград, Варна и Добрич, главно в посока нагоре. В резултат, средната цена на продукта в по-малките магазини за страната се увеличава с 0,6 %, до 1 лев и 79 стотинки за килограм.

Маржът между цените на захарта на едро и на дребно в другите търговски обекти е средно 17 стотинки за килограм.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...