9-метровата скулптура в Брезник е демонтирана, тъй като дървоядни насекоми са увредили вътрешността и

Дървоядни насекоми са причината близо 9-метровата дървена скулптура на на кръстовището на улиците „Георги Ив. Бунджулов” и „Д-р Йордан Стефанов” да бъде демонтирана, предаде репортер на Zapadno.com.

Скулптурата беше направена в навечерието на Граовския събор “Видовден” през 2017 година. Скулпторът Боян Александров е човекът, който сътвори две риби, които са усукани около самото дърво. Височината и е 8 метра и 70 сантиметра. “Две риби са, защото тук сме на реката и това е символично. Отдалече пластиката изглежда като птица, като на жерав. Това допълнително предизвиква човек да се загледа и като се загледа вече открива рибите, които са по вертикала около едно водорасло.”, каза преди 4 години за Zapadno.com Боян Александров. Периодично скулпторът извършва дейности по запазване на външния вид и този на скулптурата на светицата Петка в Градската.

Преди няколко месеца дървената скулптура беше демонтирана. “Скулптурата е прибрана. Този, който я направи – Боян, му казах, че искам да я възстанови. Но той предлага една сложна арт инсталация. Той иска да я раздели на две половини, да има метална конструкция, което ще стане много абстрактно съоръжение. Това ще бъде и дърво, и метал. По-добре да има дървена скулптура от този вид и да бъде закрепена по този начин. Не предвидихме, че ще се развъдят тези дървояди, които буквално за една година я унищожиха.”, каза кметът на община Брезник Васил Узунов.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...