Жители на Конска почистиха манастира на селото с амбицията да бъде реставриран през новата година – СНИМКИ

Отминаващата 2021 година ще остане в историята на брезнишкото село Конска с акция по разчистване на основите на местния манастир “Свети Никола”, предаде репортер на Zapadno.com.

Село Конска се намира в близост до общинския център Брезник и главния път за община Трън. Населението му е около 100 души, но е прецедент, че в селото няма действащо духовно средище. Местният храм “Свети Димитър Солунски” е разрушен в началото на 50-те години на миналия век, а от манастира са останали основи.

Манастирът се намира в землището на селото и през тази година е бил почистен от тревна растителност, храсти и дървета. В акцията са се включили около 10 – 12 местни жители и за 2 седмици, през почивните дни, са разчистили обраслото с растителност свято място. Дейностите по разчистването са извършени с разрешение на Община Брезник. “Предполага се, че е построен към 1752 година. Бил е изследван в периода 1958 – 1959 година. По камъните, с които е изграден, е идентичен само с черква в Трън.”, сподели кметският наместник на Конска Даниела Теофилова.

Амбицията на местните хора е манастирът да бъде възстановен, за да може селото да има свое духовно средище. Разговори в тази посока са проведени с духовни лица, които отговарят за региона, които са уверили, че ще съдействат.

Разгледайте още снимки от акцията по разчистване на основите на манастира на село Конска:

Виж също...

Loading...