Пътешествениците из етнографията на Граово подготвят издаването на книга, която събира легенди и предания от района

Клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” с ръководител Аниела Асенова подготвя издаването на книга, която трябва да излезе от печат през новата 2022 година, предаде репортер на Zapadno.com.

Книгата е с изследователска насоченост и ще е със заглавие “Легенди и предания из Граово”. Тя е плод на труда, който пътешествениците са положили през последните няколко години при своите посещения из различни райони на Граово. Работата по книгата е стартирала през последните месеци на 2021 година.

Предпечатната подготовка вече е направена, но има все още някои детайли, които трябва да се изпипат преди печат, сподели за Zapadno.com ръководителят на клуба Аниела Асенова. “Вмъкваме и всичко, което сме събрали като суеверия, като гадания. Ето например като тези за Бъдни вече или Нова година. Всичко това ще съберем в една малка книжка, за да може хората на едно място да намерят легенди и предания. Бавим се, защото искам всичко да е точно.”, каза Аниела Асенова.

В книгата ще бъде поместена интересна легенда за дървото дрян, който по традиция задължително присъства на трапезата на Рождество Христово у нас. Дрянът е свещеното дърво на българите и именно затова е присъщо за празничната трапеза на 25 декември. Читателите ще могат да научат и за други интересни предания, но и истории, разказани от възрастните хора.

Книгата ще бъде илюстрирана със снимки, сред които и такива от пътешествията на групата млади брезничани.

Снимка: Аниела Асенова – архив

Виж също...

Loading...