Брезничанинът Георги Георгиев спаси Богоявленския кръст от водите на реката в Брезник – ВИДЕО + СНИМКИ

Трима смелчаци се хвърлиха във водите на река Турска в град Брезник, за да спасяват Богоявленския кръст, предаде репортер на Zapadno.com.

Подготовката за ритуала започна още вчера, когато от Община Брезник разчистиха място в реката за спасяването на кръста. Днешният празник бе огласен от църковна служба, която бе отслужена сутринта в храм “Свети Георги Победоносец”.

Минути преди обяд множество брезничани се събраха край реката в района на детската площадка до улица “Д-р Йордан Стефанов”. С пристигането на отец Михаил и кръста, около реката се събраха и трима мъже, които се подготвиха за спасяването на разпятието. В 12 часа отец Михаил приближи реката и хвърли кръста във водите и. Тримата смелчаци скочиха в реката, но само един успя да извади кръста. Това е 34-годишният брезничанин Георги Георгиев. Той се хвърля за спасяването на кръста за втора година, но за пръв път го изважда от реката.

Няма значение кой ще хване кръста, важното е ритуалът да се изпълни за здраве на всички, смята Георги Георгиев. “Пожелавам на всички най-вече да се махне тоя КОВИД, да сме живи и здраве. Благополучие да има за целия български народ и за всички народи по света.”, каза за читателите на Zapadno.com Георги Георгиев минута след спасяването на кръста.

Богоявленският кръст ще бъде в дома на Георги до големия християнски празник Сретене Господне, когато той трябва да го донесе обратно в храм “Светиг Георги Победоносец”.

Вижте видео от спасяването на кръста в Брезник и разгледайте снимки, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...