Майстори на сурвакарски маски от Долна Секирна и Банище ще демонстрират пред столичани как се изработват ликовете

Майстори на сурвакарски маски от различни населени места на област Перник ще се включат в гостуването на фестивала “Сурва” в София, предаде репортер на Zapadno.com.

Събитието, което е под надслов “Да изгоним злото! Да бъде!”, ще се проведе на 9 януари (неделя) в парк-театър “Борисова градина” в София. Програмата ще бъде открита 12 часа със спектакъл “Игри с маски”, който Майсторите на танца с ръководител Красимир Димитров, ще представят.

За столичани и гости на София ще дефилират 6 сурвакарски групи, сред които е и тази от брезнишкото село Банище. Програмата ще завърши с изиграване на Граовско хоро, в което ще се включат всички. Накрая участниците ще си направят обща снимка за спомен. Прочетете още по темата в публикацията: Сурвакарите на село Банище и още 5 сурвакарски групи ще покажат магията на “Сурва” в парк-театър “Борисова градина”.

Съпътстващо събитие по време на гостуването на “Сурва” в София е демонстриране на изработването на сурвакарски маски. На 5 шатри майстори от Пернишко ще покажат тънкостите по изработването на ликове. От община Брезник също ще се включат майстори на маски. Своите умения пред гостите на събитието ще покажат Йордан Божидаров от село Долна Секирна, чиито маски са в Българския културен център в Чикаго, САЩ Болград, Украйна и Лондон, Великобритания. Майсторът на маски от село Банище Николай Боянов също ще демонстрира как се изработват сурвакарски ликове. Сред останалите майстори на шатрите ще са Кирил Щрапулин от село Друган, Радослав Петров от град Батановци и Деян Илчев от село Люлин.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...