В първите дни на 2022 година цената на брашното в област Перник се е повишила значително и се предлага от 1 лев и 52 стотинки за килограм

През периода 29 декември 2021 година – 5 януари 2022 година средните цени на брашно тип „500” за страната на едро и на дребно в по-малките магазини се задържат на нивата от предходната седмица, докато тази на дребно в големите супермаркети бележи леко повишение, става ясно от анализ на Министерство на земеделието.

Цените на дребно на брашното в големите търговски вериги се движат от 1 лев и 21 стотинки за килограм в Пазарджик и Пловдив до 1 лев и 44 стотинки за килограм във Варна, Добрич и Шумен. Поскъпването на продукта в осем от областите в рамките на 1,4 % – 6,6 % на седмична база (най-значително в областите Перник и София) води до повишение на средната цена за страната в големите търговски вериги с 0,8 %, до 1 лев и 33 стотинки за килограм.

В другите търговски обекти брашното се продава на цени от 1 лев и 14 стотинки за килограм в Пазарджик до 1 лев и 52 стотинки за килограм в Перник и София. Сравнявайки с предходната седмица, в Добрич, Варна и Кърджали  цените нарастват с между 0,7 % и 2,2 %, а в Хасково и Шумен намаляват съответно с 0,7 % и 4,2 %. Средната цена за страната в по-малките магазини се задържа на ниво от 1 лев и 41 стотинки за килограм.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...