ОБРАТ в Ноевци: Сурвакарската група ще посрещне сурвакарите от село Габровдол с празник на 14 януари

Сурвакарската група на брезнишкото село Ноевци ще посрещне сурвакарите от земенското село Габровдол. Това е било решено на събрание, което се е провело снощи и за което Zapadno.com научава днес. Вероятно и от Община Брезник ще научат скоро след като през изминалата работна седмица в администрацията бяха уточнени графиците и срещите на сурвакари по селата.

Тази сутрин читателите на Zapadno.com научиха, че сурвакарската група на Ноевци ще гостува на сурвакарите в Габровдол, но на 14 януари в селото ще лумне кладата на “Сурова”. Информацията в публикацията е на база на подаден от Община Брезник график за местните сурвакарски празници по села в общината. Копие на графика може да видите по-долу.

Снощи в село Ноевци е имало събрание на сурвакарската група, на което са се доуточнили приготовленията относно предстоящия местен сурвакарски празник. На 14 януари 2022 година от 6:30 часа ще стартира обхода на сурвакарската група в селото. Всички участници трябва да си подготвят маските и факлите за кладата вечерта. От 16:30 часа в центъра на селото за доброто настроение на жители и гости на Ноевци ще започнат да се грижат местна певица и оркестър. Те ще подгреят още повече настроението на площада, където се очаква среща със сурвакарската група на село Габровдол. Кладата ще бъде запалена при срещата на двете сурвакарски групи, а в небето над селото ще бъде оцветено от заря. Около кладата ще има и сурвакарско хоро.

Виж също...

Loading...