Инспектори извършиха близо 2 000 проверки покрай коледно-новогодишните празници и насочиха за унищожаване над 17 тона храни

Българската агенция по безопасност на храните извърши 1 800 тематични проверки в периода от 21 декември 2021 година до 3 януари 2022 година включително, във връзка с официалните празници Коледа и Нова година. Обект на проверките бяха предприятия за производство и търговия на храни, складове за търговия на едро и дребно, заведения за обществено хранене, пазари и борси на територията на цялата страна, съобщиха от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните.

Съставени са 7 акта за установяване на административно нарушение и 21 предписания за отстраняване на установени нарушения. Възбранени и насочени за унищожаване са 17 662 килограма храни от животински произход, от които 17 653 килограма вследствие на пътнотранспортно произшествие на хладилен камион, поради прекъсване на хладилната верига и риск от замърсяване при претоварване на месото. Възбранени и насочени за унищожаване са и 40 стъклени бутилки маслиново масло, оризово масло и масло от гроздови семки с изтекъл срок на годност.

Най-честите констатирани нарушения от инспекторите по време на засилените проверки са свързани с неправилно етикетиране на храни, нерегламентирано приготвяне и търговия с храни в обект без регистрация съгласно Закона за храните, храни от неживотински произход с изтекъл срок на годност, несъответствия по сградов фонд и оборудване.

Проверките установиха, че като цяло се спазват хигиенните изисквания при предлагането и търговията с храни. Осигурени са подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, използване на подходящо работно облекло и лични предпазни средства от персонала в обектите.

Виж също...

Loading...