Уникални сурвакари от Садовик: Лик с ловджии събира погледите по фестивали, а друг е изложен в музея в Перник – СНИМКИ

Благодарение на фотографиите в наши дни можем да видим какво е било миналото и по-конкретно как са изглеждали сурвакарите и ликовете им преди повече от половин век или дори повече време. Специално за читателите на Zapadno.com от сурвакарската група на брезнишкото село Садовик споделиха две интересни снимки от миналото.

Едната снимка е на лика е на Славчо Тодоров от 1970 година. След участието на маскарадния фестивал в град Перник поради големия интерес, ликът бива изложен дълги години в Регионален исторически музей-Перник.

Години по-късно се поява друг лик, който е на Велчо Величков. Ликът е с ловджии и също събира голям интерес по онова време на фестивала в Перник.

Това са два емблематични лика от миналото на сурваската група на село Садовик. В наши дни сурвакарската група продължава да предизвиква интерес със своите ликове, но и с празника, който организира в центъра на селото. Утре, 13 януари, на площада в Садовик ще се състои автентичен сурвакарски празник под надслов “Сировичкаре от векове”. Участие в празника ще вземат сурвакарските групи на брезнишките села Садовик, Банище и Ребро, както и кукерската група от софийското село Нови хан.

Снимки: Садовик Дебелец

Виж също...

Loading...