Депутат: „Трябва си признаем – хора няма“ и дали да не вървим към обединяване на обезлюдени общини

„Трябва да се направи анализ дали нямаме много общини и области, които са обезлюдени“, съобщи председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в ефира на БНТ. Според него трябва да се помисли за обединяване на общини и области, защото в тях няма хора, предаде репортер на Zapadno.com.

Начело на Комисията е депутатът от „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев. При гостуването си в сутрешния блок „Денят започва“ по БНТ 1 на 13 януари 2022 година, народният представител говори за приоритетите на управляващите. Той съобщи, че му предстои пътуване из страната, защото иска да чуе „обикновените граждани“.

Ананиев разказа за постъпили сигнали, свързани с неспазване на Закона за устройство на територията и други закони. „В някои общини има случаи – макар че нещо е законно, те не го прилагат. Всъщност има едно неприлагане на закона“, обясни депутатът и акцентира върху нуждата от средства в бюджета за справяне с незаконното строителство. „Освен децентрализацията, която подкрепям, може би трябва да се направи анализ дали нямаме много общини и области като цяло“ – казва Настимир Ананиев. „Да помислим не трябва ли да вървим към обединяване на общини и области, защото трябва да си признаем – хора няма.

След като излязат официалните данни от преброяването, резултатите ще дадат много по-реална картинка къде са останали българи.“ Народният представител описва, че ако искаме централизация, това значи част от парите на хората и на бизнеса, който е в една община, да влизат в Общината.

„Ако няма хора в тази община, тя от къде ще получава средства? Тя винаги ще бъде зависима от бюджета.“, обобщава Ананиев. „Защо трябва да стоим в този модел, вместо да седнем и да си направим един анализ и да видим по какъв начин – за да подобрим стандарта на живот – ние трябва да имаме хора, живеещи в тези общини. А не едни пусти общини, които никой не ползва. Просто няма хора.“

В заключение председателят на регионалната комисия в парламента обобщи: „За да върнем хората от големите градове и от чужбина, трябва да вдигнем качеството на живот като цяло.“

Виж също...

Loading...