Не се гаси туй, що не гасне! Сурвакарите от Брезнишко отново показаха силата на “Сурова” – СНИМКИ

На 13 и 14 януари сурвакарските групи в региона и по-конкретно тези от 12 села в община Брезник отново показаха силата на традицията “Сурова”, видя Zapadno.com.

От снощи и през целия днешен ден сурвакари огласят областта с тътена от своите чанове, а персонажите в групите събират погледите на всички. И тази година, напук на коронавируса, “Сурова” показа, че гори в сърцата на сурвакарите на Банище, Бегуновци, Велковци, Гигинци, Садовик, Сопица, Слаковци, Непразненци, Ноевци, Кошарево, Долна Секирна и Ребро.

Снощи около ритуалните огньове се събраха десетки сурвакари в населените места в Брезнишко, Пернишко, Радомирско, Земенско и Ковачевско. В някои села като например Садовик, Долна Секирна и Расник се организираха срещи с по няколко групи от различни райони. Но дори и в тези, в които нямаше срещи с други групи, традицията бе спазена и за поредна година кладата лумна. Една от последни сурвакарски клади в региона за тази година ще бъде запалена тази вечер в брезнишкото село Ноевци, където среща ще си дадат местните сурвакари и гостуващата сурвакарска група от земенското село Габровдол.

Разгледайте снимки от голяма част от сурвакарските групи от Брезнишко, които на 13 и 14 януари показаха, че “Сурова” ще пребъде без значение обстановката:

В публикацията са използвани снимки и кадри на: Адри Василева, Наталия Панова, Община Перник, механа “Празниците”, Богомил Савов, Милен Миланов, Марино Весков, Пепи Божков, Габриела Спасова и Zapadno.com (архив)

Виж също...

Loading...