Последни часове да подкрепите дъба край Брезнишки извор в конкурса за любимо дърво на България

Днес е последният ден за гласуване в подкрепа на вековния дъб край брезнишкото село Брезнишки извор в конкурса “Дърво с корен 2021”, предаде репортер на Zapadno.com.

Местният дъб, наред с други девет вековни дървета в страната, е сред финалистите в конкурса. Те бяха избрани от жури, а крайният победител ще бъде обявен на база най-голяма подкрепа в онлайн гласуване. Гласуването започна преди месец и до края на днешния ден можете да подкрепите най-старото дърво на територията на община Брезник.

Ако изворският дъб стане любимото дърво на България за 2021 година, ще има честта да представя страната ни в европейското издание на инициативата, което ще се проведе през февруари. То също така ще бъде посетено от специалисти, които ще извършат оглед и дадат препоръки за мерки за подобряване на състоянието му.

Финансови средства за грижите за вековното дърво ще има, защото наскоро приключи дарителска кампания, от която са събрани общо 4 000 лева. Вековният гигант се появи на корицата на благотворителния календар на “Асарел-Инвестмънт” за 2022-ра. Изданието беше в подкрепа на вековните дървета в община Брезник. С дарения от по 1 лев жители или гости на Брезник събраха 1 000 лева, а фирмата направи дарение в тройно по-голям размер. Така Община Брезник вече разполага с общо 4 000 лева в подкрепа на грижите за вековните дървета в Брезнишко.

Дървото край Брезнишки извор е от вида „космат дъб“ и е вписано в регистъра на вековните  дървета през 2015 година. Тогава възрастта му е била определена на около 300 години, но в конкурсната информация за дървото е разказана легенда, която връща историята назад със цели 700 години. Това описание е направено от училищния клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” с ръководител Аниела Асенова и Регионалния младежки център в Брезник. Именно те номинираха дървото за конкурса.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...