С онлайн пресконференция Община Брезник ще сложи официален край на рекултивацията на закритото сметище

7 200 лева е планирала Община Брезник като прогнозен разход за информация и комуникация по проекта „Закриване и рекултивация на общинско депо в община Брезник, определено за закриване, предмет на процедура по нарушение на правото на ЕС по дело с-145/14 – Брезник“. Тези данни са публикувани в Националната информационна система за наблюдение на средствата от Европейския съюз, предаде репортер на Zapadno.com.

Част от дейностите, които са предвидени за информиране на обществото по финансираната от Европа рекултивация, включват: пресконференция/конференция по повод стартирането на проекта, както и при приключване на проекта за оповестяване резултатите от реализацията му. Заложено е да бъдат проведени и две официални церемонии – по една официална церемония за Първа копка и за откриване на обекта. Също така се предвижда да бъдат изготвени информационни и рекламни материали. За всичко изброено Община Брезник ще плати на дупнишка фирма 7 163 лева и 36 стотинки. Това става ясно от подробната информация, качена на сайта за контрол на европроектите.

Брезник има зелена светлина и 1,2 милиона лева за финансирането на рекултивацията на бившето общинско сметище още от 2020 година. Очакваше се тази дейност да приключи до месец май 2022 година, но преди половин година Министерството на околната среда и водите съобщи, че трябва да побързат, защото остро беше поставен въпросът: Ще има ли сурови санкции от Европа заради Трън и Брезник, които забавиха рекултивацията на депата за отпадъци? Скоро след това разбрахме, че бившето сметище край Брезник е сред примерите за ускорено изпълнение на техническата рекултивация на депа за битови отпадъци.

Ековедомството съобщи, че през септември 2021 година е приключила рекултивацията на 27 депа в България, сред които е и сметището в Брезник. От сайта на Община Брезник научаваме, че на 18 януари 2022 година се е състояла заключителна пресконференция по проекта. Администрацията уведомява за изявата с уточнение, че пресконференцията ще се проведе онлайн. Началният час е 12:00 часа, но уебадресът или платформата на тази виртуална среща не са посочени. Обявата започва с „Уважаеми съграждани“ и лесно някой би се заблудил, че гражданите или медиите са поканени на тази онлайн среща. Следователно гражданите да се чувстват уважени и уведомени, но в срещата не са могли да участват.

Виж също...

Loading...