Ще има ли въобще някога нормален път до “Пусто Гърло” и Билинския манастир, ако скоро не се очертават избори

„Като се обещава, дава ли се?“ – гласи пословична фраза от виц. Повод да си я припомним е ситуацията с изграждането на горските пътища към две от основните брезнишки забележителности.

Да си припомним, че преди година, когато на хоризонта се задаваха редовните парламентарни избори, депутат от БСП заяви, че след много негови усилия и неколкократни въпроси от парламентарната трибуна, най-накрая е осигурено финансиране за изграждането на път до храм-кладенеца „Пусто Гърло“. От Югозападното държавно предприятие тогава потвърдиха пред Zapadno.com, че тази дейност е предвидена в инвестиционната им програма за 2021 година. Прочетете още по темата в публикацията: Доизграждането на пътя до храм-кладенеца „Пусто Гърло“ се предвижда да стартира през тази година.

Изборите отминаха, годината също. Темата с Гърло не донесе голям успех на БСП в региона, но пък Министерството на земеделието вече се управлява от представител на тази партия. А строителството на законен и нормален път до кладенеца все още очаква именно от този министър разрешение за строителството. От пресцентъра на Югозападното държавно предприятие ни изпратиха актуална информация, която гласи, че се предвижда реконструкция на траен горски път „Пусто Гърло“ с дължина 1 517 метра. За него има изготвен и приет от Експертен съвет проект. Сключен е договор за извършване на реконструкцията, но строителните дейности може да започнат само след заповед на министъра за разходване на предвидените финансови средства.

Друг подобен пример е дългоочакваната реконструкция на пътя към Билинския манастир. В публикацията: Пътят до манастира над село Билинци ще бъде пригоден за преминаване на леки автомобили, работи се и по пълното възстановяване на манастирските сгради още през септември 2019 година ви запознахме с думите на иконом Константин, който разказа, че пътят предстои да се направи. В началото на 2021 година реконструираният Билински манастир беше осветен в присъствието на тогавашния финансов министър от ГЕРБ и настоящ депутат от същата партия за Пернишкия район. Именно тогава беше даден и символичен старт на изграждането на горски път до манастира.

По-късно стана ясно, че този горски път ще бъде настлан само с чакъл, включен е в инвестиционната програма на Югозападното държавно предприятие, но няма одобрено финансиране (повече вижте тук). От пресцентъра на предприятието потвърждават, че към днешна дата за основния ремонт на трасето от 1 800 метра между село Билинци и манастира има изготвен проект. Но „съобразно инвестиционната програма и при осигуряване на средства, ще се планира и ремонтът на пътя“, уточняват от Югозападното държавно предприятие.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...