Игуменът на Църногорския манастир благослови областния управител и обсъди духовните теми в региона

Областният управител Кирил Стоев се срещна с игумена на Църногорския манастир „Свети Свети Безсребреници Козма и Дамян” архимандрит Никанор, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

В хода на разговора бяха обсъдени идеи за съвместни инициативи, подобряване на инфраструктурата към възстановените манастири в област Перник, провеждането на Църногорския събор и други. „Радвам се, че намирате начин православното духовенство да общува от близо с миряните и да намира път към сърцето на всеки. Обновяването на манастири, инициативите, които реализирате през цялата година помагат жителите на областта да се докоснат до духовните ценности“, каза областният управител. Кирил Стоев каза още, че е отворен за диалог и работа с духовенството в Пернишко. Той поясни, че още следващата седмица ще организира среща между местната власт и представители на православната църква, на която да бъде обсъдено сътрудничеството между двете страни.

„Важно е да се изградят довеждащите пътища до манастири – паметници на културата, в Пернишко, за да имат хората достъп до тях. Това са кратки отсечки от един до три километра, които обаче на практика липсват и това прави манастирите трудно достъпни“, каза игуменът на Църногорския манастир. Той добави, че на среща с министъра на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов, е бил поет ангажимент да се намери начин тези пътища да се направят. Негово високопреподобие обясни, че е много важна и работата с младите и подрастващите, която също трябва да бъде развивана. Той благослови новия областен управител за съвместна бъдеща работа.

Снимки: Областна администрация-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...