Анализ: В малките магазини в област Перник брашното тип “500” е поскъпнало най-сериозно от регионите в страната

През периода от 26 януари до 2 февруари 2022 година средната цена на едро на брашно тип „500” за страната остава без промяна на седмична база, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти отбелязват леко повишение, става ясно от анализ на Министерство на земеделието.

Предлагането на дребно на брашното в големите търговски вериги е в ценовия интервал от 1 лев и 29 стотинки за килограм в областите Кърджали, Стара Загора и Хасково до 1 лев и 59 стотинки за килограм в Шумен. Вследствие на повишение на стойностите в осем от областите,  достигащо до 15,2 % в областите Перник и София, средната цена за страната се покачва с 2,2 % на седмична база, до 1 лев и 42 стотинки за килограм.

В другите търговски обекти цените на дребно на брашното варират от 1 лев и 20 стотинки за килограм в областите Пазарджик и Смолян до 1 лев и 65 стотинки за килограм в Русе. В седем от областите продуктът поскъпва от 2,1 % до 13,9 % на седмична база (най-сериозно в Перник и София), докато единствено в Шумен е налице поевтиняване с 4,7 %. Средната цена за страната в тези обекти е 1 лев и 45 стотинки за килограм, с 1,4 % над нивото от предходната седмица.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...