Олиото в големите търговски вериги в област Перник е поскъпнало най-значително за последните 2 седмици

В рамките на последната седмица (26 януари – 2 февруари) се наблюдава леко понижение на средната цена на едро на рафинираното слънчогледово олио за страната и същевременно повишение на тази на дребно в големите супермаркети, показва анализ на Министерство на земеделието.

Предлагането на дребно на олиото в големите търговски вериги е на цени от 3 лева и 97 стотинки за литър до 4 лева и 24 стотинки за литър. Сравнявайки с предходната седмица, в тринадесет области продуктът поскъпва с между 1,3 % и 5 % (най-значително в София и Перник), а само в Разград и Русе – поевтинява, с по 2,4 %. Това води до повишение на средната цена за страната в големите супермаркети с 1,2 %, до 4 лева и 17 стотинки за литър.

Средно за страната, цената на дребно на олиото в другите търговски обекти се запазва на ниво от 4 лева и 2 стотинки за литър. По области, стойностите се движат от 3 лева и 72 стотинки за литър в Шумен до 4 лева и 40 стотинки за литър в Търговище. Седмични изменения на цените се отчитат само в три области – понижение с по 1,3 % в Благоевград и Шумен и увеличение с 4,3 % в Монтана.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...