УДОБСТВО ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ: С нова електронна справка се разграничават пенсии от добавки, еднократни плащания не се отразяват

От днес, 7 февруари, функционира нова електронна услуга на Националния осигурителен институт. Чрез „Справка за изплатени ковид добавки и разлики“ пенсионерите могат да се запознаят с плащанията, които се извършват всеки месец заедно с пенсиите им. Прави се разграничаване на пенсиите от другите видове неосигурителни плащания, вкл. добавки и разлики, несвързани с пенсиите. Справката е достъпна с персонален идентификационен код на Националния осигурителен институт на сайта на института в раздел „Е-услуги и справки“/ „Справки“/ „По ЕГН и ПИК на НОИ“/ „В услуга на пенсионера“, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Към момента е видима справката за месец февруари, за която е важно да се отбележи, че в месечния размер на пенсията за януари 2022 година не се включва еднократното доплащане, което се отнася за декември 2021 година (разликата за седемте дни от 25 до 31 декември 2021 година между преизчисления и стария месечен размер на пенсията).

От 1 февруари започна и изплащането на еднократната добавка от 75 лева към пенсиите на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза ваксина до края на 2021 година. Въз основа на данните, предоставени в Националния осигурителен институт от Министерството на здравеопазването, това първо плащане обхваща 694 643 пенсионери.

Допълнителните еднократни 75 лева ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за новите ваксинирани пенсионери. Така в първия работен ден на март на правоимащите лица ще бъдат изплатени 75 лева по данни на Министерството на здравеопазването, получени в Националния осигурителен институт през февруари, за ваксинираните през януари пенсионери. Тази сума не е част от пенсията и също няма да фигурира в новата справка на Националния осигурителен институт, отнасяща се за март, поради еднократния си характер.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...