Въпрос за температурен рекорд в град Трън затрудни играчите в шоуто “Последният печели” по БНТ 1

Въпрос за отрицателен температурен рекорд, който е отчетен в България и по-конкретно в град Трън, беше включен в забавно-познавателното, семейно куиз шоу “Последният печели” по БНТ 1, забелязаха от Националния институт по метеорология и хидрология.

В броя на шоуто, излъчен на 9 февруари, четиримата играчи бяха попитани от водещия Орлин Горанов в кой град през 1947 година е измерена най-ниската абсолютна температура в България. Първото предположение дойде от Жоро, който каза, че тя е измерена в Кнежа, но това беше грешен отговор. Останалите предположения от играчите за градове бяха Самоков, Силистра и Банско.

Накрая нито един от четиримата играчи не успя да познае, че този температурен рекорд е измерен в град Трън. “Този град се нарича “Българският Сибир”. Намира се в котловина и макар на пръв поглед това да противоречи на логиката, най-ниските температури у нас са измерени не в планини, а в котловини.”, коментира водещият Орлин Горанов.

Температурата от -38,3 градуса по Целзий е измерена през 1947 година на старата метеорологична станция в град Трън. По спомени на бай Данчо (човекът, който в онези години се е грижил за държавното измервателно съоръжение) снежната покривка в Трънско тогава е била около 45-50 сантиметра, а студът се е задържал в продължение на повече от седмица.

В края на месец януари тази година държавната метеорологична станция в пограничния град измери -25 градуса по Целзий – най-ниската за настоящия зимен сезон температура.

В колажа са използвани снимки на Национален институт по метеорология и хидрология

Виж също...

Loading...