Майстор Велико от романа “Глина”, писан след посещение в Бусинци, оживя в картини на художника Сашо Евтимов – СНИМКИ

Художникът Сашо Евтимов е нарисувал майстор Велико – образ от романа “Глина” на Виктория Бешлийска, предаде репортер на Zapadno.com.

Миналата година художникът нарисувал триптих (произведение, което се състои от три самостоятелни творби, обединени около една идея) по книгата “Глина”. Той изобразил своите картини след прочит на романа, който пък е написан след посещение на Виктория Бешлийска в трънското село Бусинци. Картините на Сашо Евтимов са участвали в изложба, която е била експонирана в Перник, сподели неговата съпруга Даря Евтимова.

В книгата пише, че Велико е майстор грънчар по наследство и по сърце, който диша с глината и живее за чарка. Той е един от двата образа, които авторът преплита в романа и описва срещата им като “досег на пламъка с полъх – въздухът може да разгори искрата също толкова лесно, колкото и да я накара да изтлее”.

Даря и Сашо Евтимови са добре познати на обществеността в Брезник със своите изяви и сътрудничества на местния Общински исторически музей. Освен в Перник Даря и Сашо Евтимови творят и в ателие, което се намира в брезнишкото село Банище.

Разгледайте снимки на още две от картините, които Сашо Евтимов е нарисувал след прочитане на романа:

Снимки: Даря Евтимова

Виж също...

Loading...