Вино да има! В село Сопица ритуално зарязаха лозница в имота на бай Кирил и домакинята Светла – ВИДЕО

На днешния 14 февруари по нов стил се отбелязва празникът Трифон Зарезан. Това е денят, в който ритуално се зарязват лозниците. Самодейци към народно читалище “Светлина-1932” и жители на брезнишкото село Сопица показаха, че традицията е жива, предаде репортер на Zapadno.com.

По случай празника местното читалище показа видео от ритуалното зарязване на лозницата в дома на Кирил и Светла Зоневи. Пресъздаването на обичая се е провело по идея на секретаря на читалището Кристиян Ивайлов. В мероприятието участие са взели 10 самодейци, които са част от танцовия състав и групата за пресъздаване на обичаи.

Традицията по зарязването се извършва от мъже, които събрани на групи отиват да зарязват лозята съпроводени от свирач. Всеки от стопаните изрязват по няколко пръчки от една или от три лози от своето лозе и полива мястото където е отрязал с вино. По този начин напомня на лозата, че тя трябва да даде добър плод за да може стопанинът да направи от гроздето руйно вино.

Идеята на секретаря е всеки един празник да бъде отбелязван по този начин. Той има желание, ентусиазъм и амбиции да направи всеки един празник в селото под формата на възстановка. За всяко пресъздаване се допитва до най-възрастните жители на селото. От читалището показват на местната общност как без субсидирана бройка се работи в селото и нищо не може да ги спре – нито финансова възможност, нито пандемията. Желанието и любовта да се направи нещо са по-големи от всичко и всички, споделиха за Zapadno.com от читалището.

Вижте във видеото как ритуално зарязаха лозницата на бай Кирил в село Сопица:

Снимка и видео: народно читалище “Светлина-1932”

Виж също...

Loading...