Кметът на Брезник има идея мястото на бившата автогара да се превърне в паркинг, а за чакащите да се изгради спирка

Няколко месеца изминаха от демонтажа на конструкция на бившата автогара в град Брезник. Пространството е общински терен и към настоящия момент на него няма нищо. Специално за читателите на Zapadno.com кметът на община Брезник Васил Узунов каза, че се работи по обособяване на пространството.

Бившата автогара бе демонтирана в средата на месец септември 2021 година от бригада работници от Перник. Железата от някогашната чакалня бяха натоварени в камион и изкарани от Брезник. До премахването на конструкцията се стигна след спор между Община Брезник и собственика и “АвтоТранспорт Перник”, който се решаваше в съда.

Какво ще има на мястото на автогарата? Въпрос, който вълнува обществеността в Брезник и поради тази причина Zapadno.com попита кметът на Брезник за бъдещите намерения за устройване на мястото. Идеята е там да се обособи паркинг за автомобили, а сградата на бившата селскостопанска гимназия да е обслужваща за общинската администрация. “Изпратили сме писмо до Министерство на образованието и науката, тъй като съгласуването трябва да мине и през тях, защото сградата се води за образование с отпаднала необходимост.”, каза Васил Узунов.

През месец март миналата година читателите на Zapadno.com научиха за идеята бившата селскостопанска гимназия да се превърне в административна. “Тази сграда е в доста тежко състояние. Последният ремонт на покрива го правиха 2012 или 2013 година, когато там все още беше училище. Тази сграда, за да можем да я поддържаме, трябва да се използва. Единственото, което смятам, че е целесъобразно, е да бъде сграда на общинска администрация, офиси на Общинския съвет. Но трябва да се започне от промяна на предназначението.”, каза кметът Васил Узунов. Прочетете още по темата в публикацията: В развитие: Местят Община Брезник в сградата на бившия селскостопански техникум.

На 17 декември 2021 година общинските съветници на Брезник взеха решение, свързано с процедура по промяна на предназначението на сградата на бившата селскостопанска гимназия. Сградата е прехвърлена от Министерството на образованието и науката на Община Брезник, но предназначението и не е променяно. Това е причината общинските съветници да вземат решение за изготвянето на проект за частично изменение на подробния устройствен план на имота, в който попада бившата гимназия. В бъдеще време следват още стъпки по промяната на предназначението на училищната сграда.

Освен това се работи и по продължаване промяната на площадното пространство. “Ще направим оттатък при пощата спирка. Там реално е спирката, но да е с навес. Трябваше да го направим тази година (бел. ред. 2021 година), но поради пандемията и други причини не успяхме.”, добави още кметът на община Брезник.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...