Загробиха 10 диви прасета от Брезнишко, заради 3 животни заразени с Африканска чума по свинете

Три диви свине, отстреляни на територията на община Брезник, са били болни от африканска чума. Заболяването е установено при обичайните ветеринарни изследвания на месото след лова, предаде репортер на Zapadno.com.

Дивите свине са били отстреляни още на 23 и 24 януари в местността “Букова глава”. Слуката е на служители на “Държавно ловно стопанство “Витошко – Студена”. Този уикенд те са успели да покосят десет животни. Съхранявали са ги на едно място, докато излязат лабораторните резултати от взетите от труповете проби. Няколко дни по-късно при пробите на три от дивите свине е отчетена зараза от африканска чума. По указание заразените животни, както и тези, при които не е била установена заразата, са били загробени, съобщи за Zapadno.com директорът на Областната дирекция по безопасност на храните-Перник доктор Параскева Татаркова.

В други общини на територията на област Перник също са установени случаи на заразени диви свине. По този повод областният управител вчера свика извънредно заседание на епизоотичната комисия.

През 2019 година между брезнишките села Ребро и Кривонос бе открит труп на дива свиня, който бе изследван за Африканска чума по свинете. Пробата от животното се оказа положителна, което наложи определянето на инфектирана зона около възникналия случай. Тогава зоната обхващаше 6 ловностопански района, сред които беше и държавен ловностопански район “Букова глава”.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...