Трън поиска още 900 хиляди лева за 150 метра свлачище при село Банкя, съобщи областният управител на област Перник

По 6 хиляди лева на метър ще струва укрепването на свлачището по пътя за село Банкя, ако междуведомствена комисия одобри предложението на Община Трън. За исканите средства съобщи областният управител на Перник Кирил Стоев пред репортер на Zapadno.com.

Областна администрация-Перник е изпратила до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет подкрепящо становище за аварийния ремонт на територията на община Трън. Община Трън иска да получи финансиране за укрепване на участък от 150 метра, по който се е активирало свлачище, поясни заместник-областният управител Ива Борисова.

По предварителни разчети на Община Трън необходимата сума за укрепването е около 900 000 лева. Те са за свлачището, което се активира на 7 юни 2021 година. Прочетете още по темата в публикацията: Дъжд = свлачище към Банкя, кметът на Трън тепърва ще прави канавка за отвеждане на подпочвени води.

Проблемният участък от средата на миналата година не е единственото движение на земни маси по отсечката Трън – Банкя. През лятото на 2021 година се активира и друго свлачище в отсечката, което е на около 500 метра преди началото на село Банкя. Прочетете още по темата в публикацията: Ново свлачище в Трънско: Земя под пътя за Банкя се свлича на метри от селото – СНИМКИ.

През 2019 година държавата одобри малко над половин милион лева за аварийно укрепване на свлачище в отсечката между град Трън и село Банкя. Дейностите по укрепване вече са завършени и обхванаха участък от пътя с дължина 120 метра.

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане се ръководи от министъра на вътрешните работи. Тя приема решения за предоставяне на средства от резерва за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

Виж също...

Loading...