Цената на олиото в малките търговски обекти в област Перник се е понижила с около 1 % за седмица

През периода 9 – 16 февруари 2022 година средните за страната цени на рафинирано слънчогледово олио на едро и на дребно в по-малките търговски обекти остават без промяна спрямо предходната седмица, докато тази на дребно в големите супермаркети отбелязва понижение, показва анализ на Министерство на земеделието.

Цените на дребно на рафинираното олио в големите търговски вериги се движат в интервала от 3 лева и 92 стотинки за литър в областите Добрич, Пазарджик и Пловдив до 4 лева и 24 стотинки за литър във Варна, Кърджали, Стара Загора, Търговище и Хасково. В десет области олиото се предлага на цени, с между 3,5 % и 4,2 % по-ниски на седмична база, като най-съществен спад е налице в Добрич. В резултат, средната цена за страната се понижава с 1,4 %, до 4 лева и 9 стотинки за литър.

В другите търговски обекти олиото се продава на цени от 3 лева и 72 стотинки за литър в Шумен до 4 лева и 40 стотинки за литър в Ловеч и Търговище. Сравнявайки с предходната седмица, във Велико Търново, Габрово, Плевен и Ловеч продуктът поскъпва в рамките на 1,2 % –  3,5 %, а в Перник, София и Добрич – поевтинява с малко над 1 %. Средната цена за страната в тези обекти остава 4 лева и 2 стотинки за литър.

Виж също...

Loading...