Музеят в Брезник подкрепя исканията за повече средства за музейните институции и галериите

Общинският исторически музей-Брезник подкрепя исканията на националното сдружение “Български музеи”, което настоява за увеличение на основния стандарт за финансиране на музейни институции и галерии. Това каза за Zapadno.com директорът на музея в Брезник Емилия Велинова.

С това искане синдикалните организации на музеи и галерии в страната се организират за протест. Музеят в Брезник не членува в синдикална организация, но е част от националното сдружение “Български музеи”. В сдружението членуват още 126 национални, регионално и общински музеи, както и художествени галерии. Те също се обявиха срещу заложените в държавния бюджет средства за култура, но категорично се разграничават от организаторите на протеста.

Сдружението на музеите изрази становище по проекта на бюджет ‘2022, с което настоява за увеличение на основния стандарт за финансиране на музеи и галерии. Намерението на Министерството на културата е да увеличи стандарта само с 5 %, докато при държавния стандарт за читалищата увеличението е с 10 %. “Български музеи” настояват за 50 % увеличение и за включване на още 50 музея в системата на държавно финансиране. За тази цел са необходими общо 29 милиона лева повече в сравнение с 2021 година.

Виж също...

Loading...