Не съм сигурен дали ще е правилно да се обединяват общини, казва областният управител на Перник

Областният управител на Перник Кирил Стоев е на мнение, че трябва да се извърши подробно проучване дали да се обединяват общини в страната. Коментарът му е по повод изказване на председателя на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Настимир Ананиев, предаде репортер на Zapadno.com.

През месец януари тази година в предаването “Денят започва” по БНТ 1 Настимир Ананиев говори за приоритетите на управляващите, за управлението на общините и за демографския срив, регистриран при последното преброяване. Прочетете повече в публикацията: Депутат: „Трябва си признаем – хора няма“ и дали да не вървим към обединяване на обезлюдени общини.

Zapadno.com потърси Кирил Стоев, за да разберем какво е мнението му по темата като представител на държавата в област Перник. Той отговори, че преди да се пристъпи към обединяване, трябва да се направи голямо проучване на самия проблем. “Дали трябва да се обединят общини. Например както сме в Пернишка област – ако се обединят общини, не съм сигурен дали ще е правилно от гледна точка на големия периметър, който трябва да се покрие в една община. Например, ако говорим за Брезник и Трън и трябва да се обединят – това ще стане много голяма община с много населени места. Колкото и да е, управлението на самата община ще е по-трудно и не съм сигурен дали за нашия регион ще е подходящо. За някои други региони може и да е подходящо. Не мога да кажа със сигурност дали трябва да се случи или не трябва да се случи.”, каза Кирил Стоев. Той поясни, че не е запознат с изказването на Настимир Ананиев, но след като има зададени критерии за осъществяване на подобно обединяване, тогава ще може да се говори дали е добре да случи в област Перник или не.

По темата се разви дебат и в парламента. По време на заседание на комисията, ръководена от Ананиев, мнения изказаха представители на Националното сдружение на общините. На нея кметът на община Монтана Златко Живков е припомнил, че четири български правителства са правили опити за ново териториално деление. В стенограмата от заседанието е записано, че той казва: „Много хора се захващаха и в един момент внимателно се дърпаха назад, защото крайните цели, които си поставяш, в крайна сметка са за това – да има повече качествени услуги за хората и населението, а не една или друга политическа линия, която непрекъснато се сменя. Ако целта е да бъдат намалени общините и администрациите, да кажем, може да бъде измислено подобно нещо. На два пъти беше правено досега, но не им стигна куражът накрая да го направят, защото видяха, че плюсовете може би ще бъдат по-малко от минусите.“

От своя страна Настимир Ананиев е уточнил: „Да, знам, че политиката е водеща, но може би частта от промяната, която искаме да наложим, е, че невинаги трябва да се гледа политиката, а да се гледа интересът на българските граждани при взимането на някои решения. Разбира се, когато на календара някъде е отбелязано, че идват избори, политическите сили заемат съвсем различна конфигурация, поза и начин на говорене, но мисля, че можем да намерим начин да работим заедно, да видим по какъв начин да се случи това.“

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...