От началото на март ще се изплаща еднократна добавка от 75 лева на още 26 376 пенсионери, които са се ваксинирали срещу коронавируса

От 1 март Националният осигурителен институт започва изплащането на еднократната добавка от 75 лева на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза ваксина в периода от 1 до 31 януари 2022 година, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Въз основа на данните, предоставени в Националния осигурителен институт от Министерството на здравеопазването, право на това второ плащане имат 26 376 пенсионери. На пенсионерите, които до 31 декември 2021 година имаха завършен ваксинационен курс, Националния осигурителен институт изплати добавките от 1 февруари тази година, като право на тези 75 лева имаха 694 643 пенсионери.

Допълнителната сума от 75 лева се изплаща еднократно на правоимащите лица, независимо от вида и размера на пенсията, без значение е и възрастта на пенсионера. Тя не е част от пенсията. За пенсионерите, които получават пенсиите си чрез пощенските станции, ще бъде изготвен пенсионен запис, който могат да получат както на първо число на съответния месец, така и по-късно през месеца едновременно с пенсията си. Платежните сметки в банките и другите платежни институции ще бъдат заредени в първия ден на март.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на тази сума, нито да изпращат каквито и да било здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, се обменя всеки месец по служебен път между Националния осигурителен институт и Министерство на здравеопазването.

Допълнителните еднократни 75 лева се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за правоимащите. Съгласно получените данни през февруари се организира изплащането на еднократната допълнителна сума от 1 март.

Виж също...

Loading...