А. Асенова: Смятам, че цялата общественост трябва да се ангажира с липсващите предмети от храм “Света Петка”

Местният историк и краевед от Брезник Аниела Асенова отново поиска думата по време на заседание на Общински съвет-Брезник във връзка с липсващи от храм “Света Петка” предмети, предаде репортер на Zapadno.com.

Аниела Асенова се включи в заседанието, което се проведе на 25 февруари, за да потърси за пореден път съдействие относно църковни предмети, собственост на храм “Света Петка” в Брезник. Историкът припомни за провелата се през есента на 2021 година консултативна среща за изясняване на фактите около вещите, изнесени от храма по време на ремонта на светата обител. Прочетете още по темата в публикацията: Предмети от брезнишкия храм “Света Петка” се реставрират в Гърция, други са в местни манастири.

“Изминаха 4 месеца, откакто се срещнах с комисията и с отец Константин, заедно в тази комисия, обаче няма резултат, доколкото ми е известно. Тогава отец Константин обеща протоколи и да се върнат нещата, които са притежание на целия град. Аз съм дала един списък с 35 предмета и искам вашето съдействие, защото явно механизми има и не искам историята да се повтаря…”, каза Аниела Асенова пред общинските съветници.

По време на нейното изказване някои от съветниците зададоха въпроси по темата. Общинският съветник Ваньо Добринов предложи да бъде проведена среща и с Църковното настоятелство на храм “Света Петка”. Председателят на Общинския съвет Иван Тинков пък предложи съветниците да се съберат през следващите дни, за да разговарят по темата. “Колеги, аз предлагам още другата седмица да направим една такава среща и да организираме нещата. Благодарим на госпожа Асенова.”, каза от микрофона Иван Тинков.

Виж също...

Loading...