Двуметровата мартеница от Трън е най-дългата в конкурс с около 1 300 мартеници от цялата страна

Мартеницата с дължина 2 метра, изработена от трънското народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, участва в национален конкурс, предаде репортер на Zapadno.com.

За първи път двуметровата мартеница, изобразяваща Пижо и Пенда, ще бъде показана извън пределите на град Трън. Националният конкурс, в която участва трънската мартеница ще се открие днес, от 11:30 часа в Общински младежки дом-Перник, каза за Zapadno.com председателят на народно читалище “П. К. Яворов-1926” в пернишкото село Мещица и на сдружение “Дай, бабо, огънче” Жана Йорданова. Паралелно със събитието в Перник, ще бъде открита и изложба в Дневния център за възрастни хора в читалището на Мещица.

В конкурса участват 144 институции от цялата страна – читалища, детски градини и центрове за личностно развитие. Броят на мартениците, с които те участват са около 1 300 и най-дългата е тази от Трън. Конкурсът се организира за 14-та поредна година. Впечатление прави, че в тазгодишното издание участват много институции от малки населени места, отбеляза още Жана Йорданова.

Големите Пижо и Пенда от Трън бяха изработени през 2019 година и оттогава красят пограничния град за Баба Марта. За направата на двуметровата мартеница са използвани общо 9 600 метра конци. Белите конци са с обща дължина 4 800 метра и още толкова са червените конци. Изработката пък е отнела 2 дни на колектива на читалището.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...