Изпълнителният комитет на БФС отмени редовния конгрес за 18 март и посочи няколко причини за решението

Редовният конгрес на Българския футболен съюз, който беше насрочен за 18 март, е отменен. Това става ясно от решение на Изпълнителния комитет на БФС.

Решението е взето на провелото се по-рано днес заседание на Изпълкома. На заседанието е било констатирано следното:

1. Решенията, приети на извънредния конгрес на 12 октомври 2021 година, са заявени за вписване в Търговския регистър. Вписването е спряно до приключване на заведените в Софийски градски съд съдебни дела, оспорващи решенията му. По тези дела се чака произнасяне на съда.

2. Избраните на 12 октомври 2021 година президент и изпълнителен комитет са с мандат от 4 години, поради което избор на нови такива, само 5 месеца след избора им, и при липса на обстоятелства, категорично обосноваващи предсрочното прекратяване на мандата, противоречи на закона и Устава на БФС.

3. В Софийски градски съд е образувано дело по искане от адвокатско дружество за свикване на конгрес на същата дата – 18 март 2022 година, по което още няма произнасяне на съда. По него е направено допълнително искане за свикване на конгрес на друга дата.

“Изпълнителният комитет на БФС счита, че след като са налице съдебни спорове както по отношение на вече проведения конгрес, така и по отношение на бъдещия такъв, единственото правилно действие в случая е да се изчакат решенията на съдебните институции. Изпълнителният комитет категорично заявява, че отговорност за случващото се по отношение конгресите на БФС и създаването на предпоставки за опасна безтегловност във футбола ни следва да носи този, който е предприел описаните действия в ущърб на интересите както на футболните клубове, така и на развитието на футбола у нас.”, съобщават от футболната централа.

Предвид гореизложеното Изпълнителният комитет на БФС е взел решение да отмени свиканото Общо събрание на 18 март 2022 година, става ясно от информация след заседанието.

След решението на Изпълкома кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов коментира пред медиите, че конгресът е отменен от страх.

Виж също...

Loading...