Музеят на Брезник показва в изложби Освобождението на България и радетели за свобода от Граово и Знеполе

Изложбата “Да се знае, да се помни – Освобождението на Брезнишко” ще може да бъде разгледана в Общински исторически музей-Брезник. Паралелно с тази експозиция ще може да видят изложбата „Освобождението на България”, която ще бъде открита утре (2 март) от 11:30 часа, съобщиха от музея.

Изложбата “Освобождението на България” показва рисунки, свързани с датата 3 март през погледа на деца от Брезнишко. В нея посетители ще могат да видят 19 рисунки на 18 деца на възраст от 7 до 11 години, изразили своите вълнения и чувства. Изложбата е организирана от Местната комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетните и непълнолетни към Община Брезник. Всички млади художници ще бъдат наградени на откриването на изложбата.

В музея ще може да се разгледа изложбата „Да се знае, да се помни – Освобождението на Брезнишко”. Чрез 10 изложбени табла ще бъдат показани борбите на предците от Граово и Знеполе – Симо Соколов, Тако Пеев, Кота Кафеджийски и участниците в боевете на Шипка – опълченците от Брезнишко, отбелязаха от музея.

Сред личностите, свързани със свободата на България е Маринко Красин, който е роден 1854 година в село Бегуновци. Той участва като доброволец във войната. След обявяване на войната (12) 24 април 1877 година е станал водач и “преводчик” на V-та сотня на Кубанския полк при Кавказката казашка бригада. С него преминава Дунава на 28 юни 1877 година. Участва във всички боеве, включително и на Шипка, стигайки и до Сан Стефано, добавиха от музея в Брезник.

Другият участник от нашия край е Евто Данович (Докович). Роден през 1851 година в село Граово (днес слято със село Режанци). Участва като доброволец в СТВ през 1876 година. В началото на 1877 година се числи в 1 линейна рота на Руско-българския батальон. Говори три езика – сръбски, руски и турски. На 29 април същата година постъпва в 4 дружина, 5-та рота. Убит е на 9 август 1877 година при отбраната на Шипка.

Изложбите ще могат да се разгледат в изложбена сграда “Военен клуб” към музея до края на месец март.

Снимка: Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...