Признателни брезничани и бегуновчани почетоха годишнината от смъртта на опълченеца Маринко Красин от Бегуновци – СНИМКИ

93 години от смъртта на опълченеца от Брезнишко Маринко (Стефан) Антов Красин, отбелязаха в родното му село Бегуновци, съобщиха за Zapadno.com.

По идея на историка и краевед Аниела Асенова, съвместно с представители на читалищата в град Брезник и село Бегуновци, бяха поднесени цветя на паметната плоча и гроба на героя.

Маринко (Стефан) Красин е роден през 1854 година в Бегуновци. Участвал е в Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 година) и в боевете край Стара Загора, Шипка и Шейново. Бил е преводач във 2-ри Кубански конен полк.

Като опълченец, Красин е награден от руското командване за проявена храброст с оръжие, казашка униформа и кон. По-къкно той се завръща в родното си място, където е бил кмет на Кошаревска община и околийски началник на пощата в Цариброд.

Финалът на живот на героя е идентичен с тази на много негови съратници в Следосвобожденска България.
Маринко Красин умира в нищета и забрава на 1 март 1929 година.

След честването, историкът Аниела Асенова Асенова подари на музейната сбирка към читалището юзди за кон и клинци за подкови по повод предстоящия празник Тодоровден на 12 март.

Разгледайте снимки от почитането на 93-годишнината от смъртта на Маринко Красин и гостуването на група брезничани в село Бегуновци:

Снимки: Божидар Пантев и Аниела Асенова

Виж също...

Loading...