Сурвакари от село Банище и още 5 места в област Перник ще играят с маски около огнени клади в столицата

Сурвакарски групи от област Перник ще пресъздадат се вкюючат в пресъздаване на Сирни Заговезни (Поклади) в София, съобщи за Zapadno.com главният експерт от отдела по култура към Община Перник Иванка Василева.

Празникът ще бъде отбелязан пред кметствата на столичните квартали “Симеоново”, “Бояна”, “Павлово”, “Княжево, и “Драгалевци”. Участие в него ще вземат сурвакарските групи на брезнишкото село Банище, пернишкото село Черна гора, град Батановци, радомирското село Друган, пернишкото село Лесковец и пернишкия квартал “Бела вода”, както и групи от читалищата към столичните квартали. Началото на пресъздаванията на обичаите по кварталите е от 18:30 часа. В програмата са предвидени игри с маски около ритуални огньове, които ще лумнат на Сирни Заговезни и дефилета. Групата от село Банище ще е съставена от около 30 – 40 участници.

На Сирни Заговезни се палят огнени клади и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се извиват хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади. В някои краища на България е разпространен обичаят оратници (огруглици) – това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва бълхите от къщата, поясни Иванка Василева.

Поканата за пресъздаване на Сирни Заговезни е отправена от район “Витоша” към Община Перник. Организаторите ще поемат транспорта на участниците от област Перник. За събитието са били поканени и още сурвакарски групи от Пернишко, но те са ангажирани с участия в други населени места на страната, където ще пресъздадат традицията в деня на Поклади.

На отбелязването на празника в столичните квартали ще трябва да се спазват противоепидемичните мерки от участници и зрители.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...