Област Перник се подготвя за настаняване на бежанци от Украйна, но до момента няма интерес от организирани групи

Областният управител Кирил Стоев свика Областния съвет по сигурност. Целта на срещата бе максимално координиране и синхронизиране на действията на институциите, обмяна на информация и алгоритъм за действие, свързани с пристигащи граждани на територията на област Перник в следствие военния конфликт в Украйна. Изключително важно е в такъв момент българските граждани да бъдат спокойни и по никакъв начин не трябва да се поддават на паника, фалшиви новини в социалните мрежи и дезинформация, заяви Стоев, цитиран от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Той сподели, че преди дни архимандрит Никанор е заявил желание и готовност да даде убежище на бежанци в Църногорския манастир и манастирите от Краищенско Светогорие. Получено и писмо от управителя на млекопреработвателното предприятие „Земенея“, които заявяват готовност за подпомогнат изхранването на потърсилите помощ. „След проведен разговор с кмета на община Перник Станислав Владимиров, от негова страна имаме уверение, че имат готовност да подсигурят няколко десетки легла в Профилакториума и в кметството в Батановци“, сподели Кирил Стоев.

Директорът на Центърът за спешна медицинска помощ доктор Валери Симеонов, увери, че има осигурен достатъчен брой линейки за незабавно действие на територията на областта, има осигурени предпазни средства и медицински консумативи, но недостигът на медици остава на дневен ред. Доктор Симеонов изрази готовност да назначи лекари от Украйна, които след оформяне на законовите процедури веднага могат да започнат работа в центъра за спешна помощ.

Директорът на Областния съвет на БЧК Наталия Минева, обяви, че дарителската кампания на БЧК продължава – всички граждани и фирми, които имат възможност да дарят НОВИ мъжки, дамски и детски дрехи и обувки (с етикет на производителя); спално бельо; топли завивки; хигиенни материали. Изискването за нови материални дарения е на Световната здравна организация и Международния Червен кръст.

На заседанието стана ясно, че до момента няма официална информация за организирани групи с интерес за настаняване към нашата област.

От страна на Областна администрация-Перник е изпратено  писмо, до кметовете в шестте общини на територията на областта относно предоставяне на информация за възможностите за приемане, настаняване и осъществяване на хуманитарна помощ на наши сънародници, пристигащи от Украйна, с искане да бъде направено запитване за възможностите на общините на територията на областта, за приемането и настаняване на попадналите в кризисно състояние граждани.

Единен информационен портал, създаден от Правителството е на разположение на всеки, които иска да помогне под някаква форма. Това е официалният източник на информация за мерките и действията във връзка с кризата в Украйна: https://gov.bg/bg/ukraine.

Снимка: Областна администрация-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...