Трънският край вдъхновява художник и скулптор, който рисува на открито картини с личности от региона

Художникът, скулптор и преподавател по изобразително изкуство Боян Боянов беше забелязан от репортер на Zapadno.com да рисува на открито покрай земеделски земи в района на Знеполе в община Трън. В първата минута на разговора творецът споделя, че родословните му корени са от Трънско, а този край го усеща близо до себе си.

Боян Боянов завършва Националната художествена академия през 2002 година в класа по скулптура на професор Крум Дамянов. В самостоятелните изложби, които е направил през последните 15 години, творецът представя рисунки и скулптури. Последната му изложба, която е показана през 2021 година в галерия на изложбен център “Шипка” 6 към Съюза на българските художници не е озаглавена – тя е обобщение на всичко, спеделено от автора в предишните негови изложби, споделя Боян Боянов в предаването “Рецепта за култура” по БНТ 2.

Боян Боянов има родословни корени от Трънско. Неговите баба и дядо са от селата Костуринци и Ярловци.

Навръх 3 март, когато се чества Освобождението на България, художникът и скулптор Боян Боянов е избрал да прекара празничния ден в Трънско, рисувайки край село Зелениград. Там го среща и репортер на Zapadno.com, минути след като е скицирал мъж, срещнал по пътя край град Трън. “Често пъти идвам да рисувам тук. Харесват ми пейзажите. Рисувам най-различни типажи. Винаги, когато дойда, винаги има нещо което силно да ме впечатли. Например преди малко нарисувах един човек близко до Трън. Това е един възрастен трънчанин, който преди малко се съгласи да го нарисувам. И ми харесва пейзажът тук и искам да свържа този човек с пейзажа. Затова съм и седнал на това място.”, сподели Боян Боянов. С тъга художникът и скулптор споделя, че някога в Трънския край е имало повече хора, сред които и интересни образи. Той е успял да нарисува някои от тези интересни образи, които вече не са между нас. “Сега са много по-малко. За съжаление тези, които съм нарисувал, вече си отидоха, но все още се намират. Бързам да го направя, защото например тези, които миналата година съм нарисувал, сега вървя в същото село и за съжаление виждам техните некролози. Едни много интересни хора…”, поясни творецът. В показаните от него изложби присъстват предимно творби, нарисувани в Трънско.

На въпрос защо избира да рисува навън, когато е студено и прехвърча сняг, той отговоря, че търси именно това чувство. “Когато искам да изобразя студа, това не можеш да го направиш на топло и комфортно. Нещо от атмосферата влияе върху самата рисунка. Често пъти по рисунките ми личат и скрежинките и това допълнително създава усещането за студ. Така че за мен е много важно да ме вее вятърът. Всяка една рисунка е някакво конкретно преживяване и то е неповторимо.”, каза пред репортер на Zapadno.com Боян Боянов.

Неговият любим момент в природата е времето, когато със сняг са затрупани короните на дърветата. “Става удивително красиво. В момента не се получи точно това, в скоро време пак ще навали сняг и пак ще съм тук да уловя този момент. Може да се каже, че зимата много ми допада. Обичам и лятото – въобще всички сезони. Когато дойде есента просто грабвам четките, защото как да я изобразиш по друг начин, освен с цветовете.”, каза още Боян Боянов.

С рисуване се занимава от дете и винаги е предпочитал да изобразява хора и пейзажи, докато се разхожда сред природата. На въпрос дали скоро публиката да очаква нова изложба, художникът и скулптор отговори, че това е плод на упорит труд минимум 2 години. “Няма да е скоро, но в момента трупам материали. От многото работи най-накрая ще се отсее нещо. Изложбата ще бъде скулптура и рисунка.”, сподели за читателите на Zapadno.com Боян Боянов.

Виж също...

Loading...