Сурвакарската група на село Садовик ще покаже костюми от Долината на орлите за Поклади в Нови хан

Сурвакарската група от брезнишкото село Садовик ще бъде част от програмата по случай десетата юбилейна годишнина от отбелязването на празника “Сирни заговезни-Поклади-Ората копата в Нови хан” в елинпелинското село Нови хан, съобщиха за Zapadno.com от групата.

За десета поредна година празникът в селото се организира от народно читалище “Иван Вазов-1928” и кметството, заедно с танцовите клубове “Новоханци” и “Макамлии”, както и местната кукерска група “Джамал”. По случай годишнината на огнения празник е подготвена пищна и интересна програма. Децата ще ги очаква обичаят „Хамкане с халва“, а кулминацията на празника и най-важният ритуал е така нареченият Сирнишки огън (сиреници) – всемогъща е силата на огъня и чрез него хората вярват, че изгарят злите духове, споделиха организаторите.

През последните няколко години кукерската група на Нови хан гостува на площада в село Садовик за пресъздаване на традицията за местния сурвакарски празник. Сурвакарската група от Брезнишко също е гостувала в Нови хан за пресъздаването на Сирни Заговезни.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...