Близо 4 300 са дамите в общините Брезник и Трън, който имат празник в международния ден на жената – 8 март

На 8 март се отбелязва международният ден на жената. По този повод информационният сайт Zapadno.com се поинтересува колко са жените над 18-годишна възраст в общините Брезник и Трън.

По статистически данни от 2020 година общият брой на жените над 18-годишна възраст в Брезнишко и Трънско е около 4 300. Дамите в община Брезник, които в международния ден на жената имат празник са 2 737. В община Трън 1 156 са жените над 18-годишна възраст, поясниха за Zapadno.com от отдел “Статистически изследвания-Перник”.

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. През декември 1977 година Общото събрание на ООН приема резолюция, с която обявява 8 март за международен ден на жената. Отбелязва се в много страни по света като израз на признание на икономическите, социалните и обществените постижения на жените. В немалко държави (включително България) празникът добива гражданственост и като Ден на майката. Първото публично честване на този ден в България е през 1915 година, а като общобългарски празник е въведен в средата на 20 век, съобщиха от Националния статистически институт.

В години на отбелязване се превърна в традиция мъжете да подаряват на жените букети с цветя за международния ден на жената.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...