Проект за ремонт на пътя Перник – Стрезимировци е предложен в програмата на Пътната агенция за тази година

Само проектиране е предвидено през 2022 година за пътя от град Перник до трънското село Стрезимировци. В предложението за ремонтна програма на републиканската пътна мрежа стои идеята през 2022 година да бъде възложено изработването на технически проект за основен ремонт на 65 километра и 800 метра от второкласен път 63 в отсечката от областния град до границата със Сърбия. Това става ясно от отговор на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, изпратен от пресцентъра на ведомството до Zapadno.com.

В края на месец февруари регионалното министерство оповести, че разполага с рекорден бюджет за инвестиции и от общия бюджет на ведомството близо 2,5 милиарда лева са средствата за Агенция „Пътна инфраструктура“. Близо 1,1 милиард лева ще бъдат капиталовите разходи на Пътната агенция за тази година. Сумата е с 670 милиона лева повече спрямо 2021 година. Близо 640,8 милиона лева са допълнителните средства, които ще се вложат в основен ремонт на републиканската пътна мрежа и изграждането на приоритетни инфраструктурни проекти.

По отношение на отсечката Перник – Стрезимировци инвестициите започват с изработване на технически проект за основен ремонт на пътя. Не се уточнява кога ще е готов проектът, но чак когато това стане, ще се пристъпи към самите ремонтни дейности. Преди тях ще трябва да се мине също и през избор на изпълнители, и на строителен надзор, когато се предвиди финансиране на самото строителство. Докато се стигне до същинския основен ремонт, трасето ще се поддържа от Агенция “Пътна инфраструктура” чрез програмата за текущ ремонт. За да се осигури безопасността на движение, ще се предприемат локални ремонти, отводнителни и асфалтови работи.

Виж също...

Loading...