Местен бизнес: Семейство направи дървена еко къща в брезнишко село, която предлага под наем за гости

Периодично голяма част от селата в област Перник се изпълват с хора от по-големите населени места на региона и други краища на страната. Повечето от тях имат наследствени имоти и фамилни къщи, които посещават сезонно или през почивните дни. Но има и хора, които нямат такава възможност, но за миг искат да се откъснат от забързаното ежедневие в градовете. За такива хора се обособяват къщи за гости. В брезнишкото село Долна Секирна също има къща за гости, която буди удивление с визията си. За нея ще научите в периодичната рубрика “Местен бизнес” на информационния сайт Zapadno.com.

Къщата е изградена от дървени трупи от семейство, което първоначално не я е отдавало под наем за настаняване на гости. Мястото, на което е изградена къщата, е закупено от семейството, разказа Елена Митрева, която има родословни корени от Долна Секирна. “Моята майка е от там. Мястото си го купихме ние. По принцип имаме друга къща там, която е наследствена, но тя е за вуйчо ми. Но ние си ходим там всяка седмица.”, сподели Елена Митрева.

Тя е на мнение, че село Долна Секирна е оживено, достъпно и разполага с богато зареден магазин. Освен това нейното дете е част от сурвакарската група на селото, която е една от най-многобройните в област Перник. “Ходим винаги, когато празникът се прави на 13-ти срещу 14-ти, защото и детето има желание да участва. Имаме костюм, маска, звънчета – всичките неща за този обичай.”, каза още Елена Митрева.

Наскоро семейството решило да започне да отдава къщата си в селото под наем. “Дървената еко къща” е названието на мястото, което може да се наеме чрез специализирани онлайн платформи. Къщата очаква първите си клиенти, които ще може да посрещне с две спални, обща част с изцяло обзаведена с оборудване кухня, санитарен възел, но и допълнителни екстри като външно джакузи, направено в каца, пералня, скара с дървени въглища, съдомиялна и други удобства. Климатик и конвектори могат да отопляват мястото за отдаване под наем, но и камина за допълнителен уют.

В описанието семейството е посочило, че наблизо е една от забележителностите на Брезнишко – Църногорският манастир “Свети Свети Безсребреници Козма и Дамян” над село Гигинци. Съдържателите на Дървената еко къща са отбелязали, че пушенето в нея е забранено и не се допускат домашни любимци. Цената за наемане на къщата за ден е 250 лева.

Снимка: Елена Митрева, Вила.бг

Виж също...

Loading...