Коне от Брезник, Ноевци, Режанци, Ребро и Непразненци мериха сили пред стотици в Бегуновци – СНИМКИ

Стотици хора наблюдаваха отбелязването на празника Тодоровден в брезнишкото село Бегуновци. Честването се проведе на две места – на площада и на ливада край Бегуновци, предаде репортер на Zapadno.com.

Тържествената програма за отбелязването на Тодоровден беше открита малко след 11 часа. Официални гости на събитието бяха заместник-кметовете на община Брезник Мария Добревска и Иван Бъчваров, началникът на Районно управление-Брезник Мартин Тодоров и заместник-директорът на столичния зоопарк Анита Цветанова. В началото участниците с конете си се подредиха на площада, където отец Васил от Бегуновци направи празничен водосвет, а моми в народни носии ги захраниха с пита с мед.

След официалното откриване присъстващите участници, жители и гости на селото се отправиха в покрайнините на Бегуновци, където на ливада се проведоха състезанията с коне – надбягвания и телеглене с шейна с бетонни елементи. По време на състезанията по-малките зрители си направиха снимки за спомен с чакащите своя ред за явяване коне. Усилията на коне и техните стопани се наблюдаваха и оценяваха от тричленно жури в състав: Иван Бъчваров, Станко Пергелов и Борис Арнаудов. Екипи на Районно управление-Брезник бдяха за безпроблемното провеждане на мероприятието. В състезанията участие взеха стопани с коне от град Брезник и брезнишките села Ноевци, Непразненци, Ребро и Режанци.

Празникът продължи с награждаване, което се състоя на площада. На първо място в дисциплината “бягане” беше награден Антон Михайлов с кон Вихър. Второ място в тази дисциплина беше отредено за Олег Станоев с кон Божидар, а на трето място – Петър Ганев с кон Лишко. В дисциплината “теглене” първо място спечели Славян Седевчов с кон Карина, а второ място – Петър Кръстев с кон Дени. Трето място в тази дисциплина беше заето от Олег Станоев с кон Дебора. Със статуетки, медали и други награди бяха наградени първенците. Заместник-директорът на столичния зоопарк Анита Цветанова подари и годишни календари при награждаването. Тя връчи и поздравителен адрес от името на директора на столичния зоопарк. Специално за всички коне беше осигурен по един чувал с овес от общинския съветник и земеделец Росен Огнянов.

За жители и гости на селото самодейци от Брезник и представители на школа за традиционни бойни умения се представиха с изпълнения и демонстрации. Близо 20 минути танцьори от клуб за народни танци “Калина”, детският танцов състав и певицата Цвети към брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” вдигнаха градуса на настроение с танци и песни. В края на програмата демонстрации показаха представители на школа за традиционни бойни умения “Вълкашин”, като участие в тях взеха и няколко човека от публиката.

От години в Брезнишко не се е провеждало отбелязване на празника Тодоровден с кушии. За последно това се е случвало в района на летището край град Брезник.

Разгледайте снимки от отбелязването на Тодоровден в село Бегуновци, което беше заснето от обектива на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...