В Брезник и Трън има обекти за укритие, които са в обществени сгради и трябва да бъдат пригодени

В последните 2 седмици българското общество все повече започна да се вълнува от местата за укриване при бедствия и аварии, провокирано от войната в Украйна. Наскоро от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” оповестиха списък с над 200 скривалища и противорадиационни укрития в страната, които са в добро и задоволително състояние. В списъка не фигурираха такива в общините Брезник и Трън и това бе повод репортер на информационния сайт Zapadno.com да потърси информация за такива.

Оказва се, че в населените места в Брезник и Трън има подходящи обекти за укритие, намиращи се в обществени сгради, които могат бързо да бъдат пригодени, с минимални средства, като действащи скривалища. Това отговориха от пресцентъра на Областна администрация-Перник на въпрос на Zapadno.com и уточниха, че представителството на държавната власт в региона е в постоянна комуникация със специалистите по отбранително мобилизационна подготовка в шестте общини в област Перник.

Конкретно за територията на общините Трън и Брезник в миналото е имало и скривалища, намиращи се в имоти на приватизирани промишлени предприятия. Впоследствие те са разрушени от новите им собственици и съответно не могат да бъдат използвани по предназначение. Подходящи избени помещения (мазета), с които разполагат голям брой от къщите в региона, също могат да бъдат пригодени като скривалище за един сравнително дълъг период от време, добавиха от Областна администрация-Перник.

Общинските администрации на Брезник и Трън са поместили на официалните си сайтове правила за действие при земетресения, наводнения, усложнена зимна обстановка, свлачища, гръмотевични бури, аварии с промишлени отрови, пожари и катастрофи. В специалната секция с правилата в онлайн порталите на двете Общини са публикувани и по няколко телефона за връзка с дежурните служители към общинските съвети по сигурност, както и единният европейски номер за спешни повиквания 112.

По спомени на по-възрастни брезничани в Брезник колективни средства за защита са били обособени под Бърдото, под сградата на брезнишката гимназия “Васил Левски” и на бивши пионерски лагер над града. В Трън такива укрития е имало и в района под пещерата Дяволска дупка над града и под две обществени сгради в центъра.

Снимка: МВР – пресцентър

Виж също...

Loading...