За 90-годишнината на художника от Трънско Иван Вукадинов направиха виртуална витрина чрез клип – ВИДЕО

Библиотечна и виртуална витрина са подредени по повод 90-годишния юбилей на художника Иван Вукадинов, съобщиха за Zapadno.com от Регионална библиотека “Светослав Минков”.

Иван Вукадинов е един от най-големите български художници на всички времена. Сравняват го с Леонардо да Винчи, наричат го Господ на българската живопис, Мъдрецът в живописта. Велик, талантлив, гениален…. Той е единственият български художник, който влиза в Американската енциклопедия за модерно изкуство. Високо оценен от световните музеи и капацитетите в изобразителното изкуство, поясниха от библиотеката.

Иван Вукадинов е роден на 19-ти март 1932 година в трънското село Ломница. През 1960 година завършва специалност живопис във Висш институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович“ в класа на професор Ненко Балкански. През 1970-те години прави четири изложби в Рим, Арецо, Пиза и Гросето, което му помага да направи кариера в Италия още по времето на Студената война.

Музеят във Ватикана иска да откупи негови платна още през 70-те години на миналия век за рекордни суми, но тогавашната власт отказва с мотива, че картините на Вукадинов са национално богатство. След 1980 година отказва да излага публично платната си и да ги продава.

Столичната галерия “Ракурси” показа картината на Иван Вукадинов „В памет на героите“ на Ивановден тази година. Поводът за изложбата е подновеният интерес от Музея на Ватикана към придобиване на картината. И така след 47 години картината потегли за Рим.

Витрината за Вукадинов е дело на Юлиана Савова, която е библиотекар в отдел „Изкуство” и може да бъде разгледана във видеото по-долу.

Снимки: Регионална библиотека “Светослав Минков”

Виж също...

Loading...