Футболната личност за област Перник М. Величков, за който Брезник е втори дом, празнува 50 години от първия мач – ВИДЕО

50 години са малко или много, но за футболна личност като 79-годишния Михаил Величков са десетилетия всеотдайност на честната игра във футбола. Днес, 18 март 2022 година, той отбелязва точно половин век от футболното му начало и първи мач, на който е бил помощник-съдия, предаде репортер на Zapadno.com.

С умиление Михаил Величков си спомня за първия мач, на който е бил помощник-съдия. Той се е изиграл на 18 март 1972 година в радомирското село Борнарево, Там местният футболен клуб “Ботев” е играл срещу “Лазур” (Сирищник). Мачът е завършил с резултат 3 : 1 (0 : 1) и е бил част от първенство в тогавашната “Б” окръжна група. Главен съдия е бил Никола Кузманов, а негови помощници са били Борис Веселинов и Михаил Величков. “Съдийството при мен просто ми кацна на рамото пилето. На третата година от съдийството вече бях в “Б” група, помагах. Нещо, което много редко се случва.”, спомни си Михаил Величков. Той пази и лист с информация от първото му съдийство през далечната 1972 година, където са описани положителни и отрицателни черти. Можете да прочетете още подробности за този мач в снимката по-долу.

Михаил Величков дели футболното си дълголетие на три етапа – съдийство, делегатство и ветерани. “На 25 януари 1990 година с ветераните на “Миньор” участвам за една седмица в Москва, в международен турнир, където спечелихме. И оттогава до ден днешен се занимавам с ветераните. Образувахме клуб на ветераните, регистриран е, в момента се регистрираме във Футболния съюз. Имал съм много хубави моменти в съдийството…”, разказа футболният човек.

Той пази много стари снимки от мачове, флагове на футболните клубове, награди и други предмети, свързани с неговия любим спорт – футбола. Те са събрани в беседка в къща в пернишкото село Мещица. Сред архивните му снимки е една от 1976 година, когато “Чорни” се изправя на стадиона в град Брезник срещу отбора на “Левски”. Мачът завършва с резултат 3 : 2. “Гостуваха в Брезник, за да вземат Григор Григоров от казармата в Брезник. Тогава загубиха 3 : 2. Това беше един интересен мач. Съдийството ми беше по ноти. Имам над 1 500 мача – деца, юноши, младша, старша… Навремето се играха много мачове.”, сподели Михаил Величков.

От футболната личност в област Перник научаваме, че ветераните в региона са предпочитали да играят на стадиона в град Брезник. “Може би най-добре там се чувстват като терен, съблекални, разбиране от местното ръководство. Така че Брезник за мен е втори футболен дом.”, призна Михаил Величков. През 1987 година на стадиона в Брезник той е чествал хилядния си мач като съдия. Заслугите му във футболното съдийство в България са признати и от Българския футболен съюз, от който има почетна значка.

Сред предметите, които Михаил Величков пази в беседката, са и два камъка, които са летели по него по време на мач. Единият камък си е прибрал като сувенир след мач в Ловеч, а другият – от футболна среща на стадиона в Разград. “Те са като бях помощник, тъй като главният съдия е вътре, в центъра и с камъни не могат, помощниците сме по-уязвими и сме по-близко до публиката. Отговорността навремето беше по-голяма. Сега всички футболисти в аматьорския футбол са работници и всеки се пази да не бъде контузен, защото всичко отива за неговия хляб.”, каза още футболният човек от Перник.

Преди около 20 години Михаил Величков инициира подписка за свикване на извънреден конгрес на БФС. Това четем в открито писмо, което той е изпратил до тогавашния президент на България Петър Стоянов, министър-председателят по това време Симеон Сакскобургготски, футболните фенове и клубове и редакциите на вестниците “Труд” и “Съперник”. Статията по темата във вестник “Съперник” е част от футболната му колекция и нейно копие може да видите в снимката по-долу.

В наши дни Михаил Величков продължава да защитава доброто име на футбола и открито се противопоставя на ръководенето на българския футбол. Според него футболът в страната ни вече не е това, което е било преди десетилетия и се е превърнал в бизнес. “Не така, както беше преди години – всичко да е канализирано, всичко да е нормално. Сега всеки гледа своя пай да си вземе и това е. Футболът трябва да тръгне от горе.”, смята Михаил Величков. Надеждата му е децата и внуците ни да бъдат свидетели на футбол какъвто се е играел преди години.

50-годишният юбилей във футбола Михаил Величков ще отбележи със свои стари футболни другари в Брезник, но и в Мещица. На всички футболисти и футболни съдии им пожелава здраве. Специално към съдиите апелира да провеждат повече тренировки преди мачове.

Вижте какво още каза Михаил Величков пред камерата на Zapadno.com за 50-годишния футболен юбилей:

 

Разгледайте снимки на част от колекцията и почетната значка на Михаил Величков, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...