Цената на брашното тип “500” в малките магазини в област Перник се е понижила с над 2 % и с близо процент в големите вериги

През периода 9 – 16 март 2022 година се наблюдава повишение на средните цени по веригата на предлагане на брашно тип „500” за страната, което е по-значително при търговията на едро и в по-малките магазини и по-слабо в големите супермаркети, става ясно от анализ на Министерство на земеделието.

Цените на дребно на брашното в големите търговски вериги се движат от 1 лев и 31 стотинки за килограм в област Пазарджик до 1 лев и 87 стотинки за килограм в областите Бургас, Сливен, Шумен и Ямбол. Седмични ценови колебания са регистрирани в четиринадесет области, като в тринадесет от тях продуктът поскъпва от 1,3 % до 10,7 % (най-значително в Шумен), а единствено в област Перник – поевтинява с 0,7 %. Средната цена за страната в големите търговски вериги е 1 лев и 59 стотинки за килограм или с 2,6 % над нивото от предходната седмица.

Предлагането на дребно на брашното в другите търговски обекти е на цени от 1 лев и 20 стотинки за килограм в областите Пазарджик и Смолян до 2 лева и 3 стотинки за килограм в Силистра. В сравнение с предходната седмица, в тринадесет области стойностите се покачват в границите от 1,8 % във Варна до 25 % в Търговище, докато само в областите Перник и София е налице понижение, с по 2,4 %. В резултат, средната цена на дребно за страната в по-малките магазини се увеличава с 5,8 % на седмична база, до 1 лев и 64 стотинки за килограм.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...