Малките търговски обекти в област Перник предлагат килограм захар на цени с между 13 – 18 стотинки по-ниски от големите вериги

През периода 9 – 16 март 2022 година средните цени на бяла кристална захар за страната на едро и на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти отбелязват повишение на седмична база, показва анализ на Министерство на земеделието.

Цените на бялата захар в другите търговски обекти варират от 1 лев и 67 стотинки за килограм в областите Перник и София до 2 лева и 30 стотинки за килограм в Стара Загора. В седем области продуктът поскъпва в границите от 2 % до 13,6 % спрямо предходната седмица (най-значително в Кърджали и Хасково), докато единствено в Шумен поевтинява, с 4,3 %. Средно за страната, цената на дребно на захарта в другите търговски обекти е 1 лев и 97 стотинки за килограм или с 2,1 % по-висока на седмична база.

През изминалата седмица цените на захарта в другите търговски обекти са средно с 22 стотинки за килограм по-високи от тези в големите супермаркети, като в Стара Загора разликата достига до 50 стотинки за килограм. Изключение правят областите Перник, София и Шумен, където цените в другите търговски обекти са в рамките на 13 стотинки за килограм – 18 стотинки за килограм по-ниски от тези в големите търговски вериги.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...